Monday, July 27, 2009

SEKITAR MAJLIS PERASMIAN DEWAN UNDANGAN NEGERI SARAWAK YANG BARU.....

27.07.2009
hari ini dalam sejarah.....apabila Yang Dipertuan Agong Malaysia merasmikan bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak yang baru.....DUN Sarawak adalah Dewan Undangan Negeri yang tertua di Malaysia bermula dengan tertubuhnya Majlis Umum apabial raja Muda Charles(Johnson) Brooke, atas arahan Raja James Brooke, mengadakan mesyuarat pertamanya di Bintulu pada 8 September 1867.........Selepas di Bintulu mesyuarat berikutnya diadakan di Sibu pada 1868 dan di Astana Kuching hingga perang Dunia Kedua............sehinggalah sekarang.....bangunan DUN yang lama yang bertapak di Petra Jaya Kuching yang mana tidak dapat menampung jumlah ahli yang bertambah setiap tahun memaksa bangunan DUn yang baru di bina dan telah dirasmikan oleh Yang Dipertuan Agong Malaysia........maka tercatatlah sejarah satu lagi IKON baru untuk Negeri Sarawak Am nya dan bandaraya Kuching Khasnya.......










Wednesday, July 22, 2009

TEMAN SEJATI

Apabila kau ingin berteman,
janganlah pandang pada kelebihannya
Kerana mungkin dengan 1 kekurangan, kau akan menjauhinya
Andai kau ingin berteman,
janganlah dinilai pada kebaikannya,
Kerana mungkin dengan 1 kelemahannya
kau akan membencinya
Andai kau inginkan teman
jangan diuiji akan ilmunya
kerana apabila dia buntu, kau akan menyisihkannya
Andai kau ingin berteman,
terimalah ia seadanya,
kerana dia hanya seorang teman yang hanya manusia biasa sepertimu jua....
JALINLAH HUBUNGAN KERANA ALLAH.....moga hubungan yang dibina sentiasa diberkati

Monday, July 20, 2009

INTERNATIONAL FITNESS CONVENTION DI PWTC KUALA LUMPUR

18.07.2009

pada jam 8.30am....aku, sis elena n deq-e berlari-lari anak menuju ke PWTC kerana terlewat untuk pendaftaran....setibanya di kaunter pendaftaran, aku terus masuk dalam dewan konvention untuk memulakan acara pertama groove dance....antara aktiviti yang harus dilakukan oleh semua peserta konvention adalah:
1. groove dance
2. latin in the house
3. cha-cha
4. hip-hop
5. belly dance
6. step board in the haouse
semua kategori fitness yang dipersembahkan oleh instructor luar negara (brazil, jerman, italy)adalah untuk mendapatkan idea-idea baru kepada instructor2 dari malaysia yang mana akan membawa evolution kepada seni aerobik tanah air.....wah....memang penat tak terkata.....
secara keseluruhannya sarawak team memang hebat-hebat belak....apa tidaknya.....apabila diumumkan oleh pengacara majlis bahawa semua sarawak team dapat best performance n best attire dalam majlis konvention tersebut.......aku dan busman ada lagi acara yang dirangkul iaitu top 3 box office international fitness convention the best among the best performance....wow....tak sangka aku yang pertama kali menyertai konvention ini...dapat gelaran top 3 peserta terbaik........

snappy bersama instructor dari brazil
kepenatan....baring atas katil di Kondo Putra Villa...kondo sis elena depan PWTC jer......

dari airpot kuching....menggalas beg hiking untuk menyahut cabaran international fitness convention....bersemangat nak jadi peserta terbaik.....




Tuesday, June 23, 2009

SIKAP RAKAN SEPEJABAT

pagi tadi aku terdengar HOT FM mengenai isu hangat iaitu pasal rakan sepejabat mengambil barang rakan sendiri tanpa memberitahu rakannya......peribahasa melayu ada mengatakan SIAKAP SINOHONG, GELAMA IKAN TENGGIRI, BERCAKAP BOHONG, LAMA2 MENCURI......sepanjang penghayatan aku bekerja di pejabat aku nie......sikap sesetengah rakan sepejabatku yang suka berbohong serta mengambil barang2 kepunyaanku tanpa minta izin seringkali menjadi tanda tanya...adalah budak nie....memang selalu buat pekerjaan seperti itu sebelum masuk kat pejabat ni......almaklumlah...keja gomen ni kan......ada yang tak kisah pon.....tapi ...bagi aku....semua benda2 macam ni...aku titikberatkan coz...ianya melambangkan keperibadian seseorang tu.......dimana letaknya integriti sebagai penjawat awam yang telah menandatangi surat akujanji.....pesanan buat rakan dan teman2 ku.......janganlah kita selalu melakukan perkara yang orang lain tak suka...fikir2 kan lah sekiranya orang lain pula akan lakukan perkara yang sama terhadap anda....apa yang anda akan rasakan....peribahasa inggeris ada mengatakan.....WHAT U DID 2 PEOPLE.....PEOPLE WILL DID IT 2 U..........

Monday, June 22, 2009

UPGRADING STUDIO

setelah studioku tutup selama hampir sebulan lebih bermula bulan mei hingga pertengahan jun 2009 atas sebab-sebab penaiktaraf kemudahan yang ada untuk keselesaan pengunjung yang bertandang sambil menikmati pengalaman yang berbeza di dalam studio.....kini kelas aku telah beroperasi seperti biasa tapi ada sedikit perubahan dari segi jadual kelas.......kelas bermula lebih awal iaitu pada pukul 7.30 malam....dibawah adalah new schedule kelas aku....
DAYS 7.30-8.30 / 8.30-9.30
MONDAY - MUSCLE (MALE)
TUESDAY- BODYSTEP (FEMALE)
WEDNESDAY - MUSCLE(MALE)
THURSDAY - MIX OPEN (UNISEX)
FRIDAY - BODYSTEP (FEMALE))
SATURDAY - CLOSE
SUNDAY - CLOSE

counter bodyfitness



Sunday, June 21, 2009

PENGUMUMAN STUDIO BARU DIBUKA

20.06.2009
perasmian studio baru aerobik milik penuh Encik Busman Mohd Noor dirasmikan hari ini bertempat di atas S.E.S persona di jalan satok .....semua bekas ahli2 uptempo dijemput hadir....aku datang selepas aje balik dari kelas.......semasa majlis perasmian, acara ngiling tikar pun juga diselitkan sekali bagi menandakan berakhirnya gawai dayak......aku pertama kali menyaksikan acara ngiling tikar dalam hidup aku....setelah 27 tahun dilahirkan dan dibesarkan di bumi kenyalang ni......seronok jugak......tapi aku tak reti sangat nak menari tradisional nie....sebab tu lah selalu jer lari2 anak menyembunyikan diri dari dikenakan memakai topi untuk majlis tersebut....bukannya apa....malu tak bertempat aku ni.......

pokok pisang dipacakkan ditengah2 studio bagi mengakhiri majlis gawai dayak.....

2nd SEMESTER BERMULA LAGI

20.06.2009

jam dinding menunjukkan pukul 2 petang....aku belum lagi bersiap nak ke kelas......ada2 jer rintangan sebelum kelas bermula....apa tidaknya,kontraktor yang memasang cermin pintu pantri aku pun sibuk di kala aku nak ke kelas....aku terpaksa tunggu sanpai mereka siap memasang pintu.....pukul 2.30 petang...barulah aku turun kelas dengan keadaan yang kelam kabut........SELAMAT DATANG UOWL.....hai selamat berkenalan.......nama saya is_smile...begitulah lagaknya bilamana berjumpa dengan student baru......oppsss lupa nak cakap ....semester ni ada 6 orang pelajar baru yang joint kelas kita orang......di bawah senarai nama2 pelajar sessi JUN 2009......

1.affendi-senior

2.awang zamahari-junior

3.bong siaw jian-junior

4.che raimi-senior

5.dayang marsita-senior

6.fernandez-senior

7.hamitaf-senior

8.jana-senior

9.julia-senior

10.jurina-junior

11.mohd hesham-senior

12.mohd basil-senior

13.mohd zamri-junior

14.norshamilawati-senior

15.samat-senior

16.siti kusnah-junior

17.zainal-senior

18.meria-junior

semester ni....kita orang ambik 4 subject iaitu...

1.BUSINESS LAW

2.MICROECONOMIC

3.STATISTIC

4.MANAGEMENT

selepas habis jer kelas........team study group semester lepas yang mana diketuai oleh MR BASIL akan menjalankan strategi awal semester untuk memulakan langkah yang berkesan bagi memantapkan kemahiran menjawab soalan final exam nanti....ewah.....tu namanya cara orang cemerlang belajar.....tahniah diucapkan atas inisiatif yang dilakukan oleh pelajar2 UIAM cawangan sarawak.....keep it up......

Friday, June 19, 2009

AKU BALAS BALIK TAGGED DARI EJAYLICIOUS


1. Anda rase anda hot?

of course hot......hot n spicy....biasalah kak yak....embok.....buk aji....dan segalanya kak kiah......oppppss lupa pulak dengan kak ara......nanti merajuk pulak kak ara kak keyL......ndot....sebagai artis dalam bidang aerobik....kat mane2 pun jadi perhatian kan.....muka aku buat kelas dalam studio......ada orang cakap aku buat kat luar(jabatan or mane2 jer kat sekitar kuching) tapi yang kat luar tu bukanya aku....tu adalah orang lain yang mempunyai perwatan hampir sama dengan aku....sapa lagi kalo bukan bro ej or man.....katek2 katakan....


2.upload photo kegemaran anda

3.mengapa anda suke photo ini?

photo ni namanya senyumanku yang menawan......aku suka bangat dengan photo ini coz....orang yang ambik photo ni memang cun....lagi satu orang yang kat belakang aku pun gedik jugak nak pose senyum macam aku.....walaupun ada tangan bro ej di sebelah aku yang nak tunjukan ketiak dia kat aku.....aku tetap dengan senyumanku.....

4.bila kali terakhir anda makan pizza???

last week aku makan pizza dengan apis (X)uitm.....tu pun waktu sebelum tengok wayang cite....jangan pandang belakang congkak....aku order set 7.90 plus salad.....boleh katakan sebulan sekali aku akan makan kat pizza hut.....

5.lagu terakhir yang anda dengar?

suci sekeping hati

sekeping hati dibawa berlari

jauh melalui jalana sepi

jalan kebenaran indah terbentang

di depan mata para pejuang

tapi jalan kebenaran

tak akan selamanya sunyi

ada ujian yang datang melanda

ada perangkap menunggu mangsa

akan kuatkan kaki yang melangkah

bila disapa duri yang menanti

akan kaburkan mata yang menatap

pada debu yang pasti hinggap

mengharap senang dalam berjuang

bagai merindu bulan di tengah siang

jalannya tak semudah sentuhan mata

pangkalnya jauh hujungnya belum tiba

6.selain dari nama sendiri, anda suka dipanggil nama apa?

alfonso defero macmarchirello......panjangnye name.......ala suke2 jer....paling pendek pun just call me milo........

7. tagged lagi 6 orang

Quntei d'yetnuq

Tengku_Aling

Shah_Chakoi

nazrin_bodyfitness

halmi d'dancer

Doc_adly da'vass

8.sape no satu bagi anda?

of course my family first.......then kawan2 aerobik....then teman2 di hati yang sewaktu dengannya.........

9.orang no 3 ada hubungan dengan sape?

my adik angkat pejol di uiam gombak......dengan gurlzfriend die ler......kenangan aku dan pejol di batu cave last month....memang best giler....kena kejar kera jantan PLU......opsssss

10.kata sesuatu dengan no. lima?

ala.....buat macam biasa jer....jangan lah emo sangat bro.....kita kan sama2 jantan....be a strong man.....kalo ada menda nak di share bersama....jum lepak di family cafe...bawak bincang.....

11. bagi pesanan kepada orang no. enam...

penat sudah menaip ni.....aku bagi simple jer advice......if you fail to plan....u plan to fail.....maknanya...sekiranya kita gagal merancang....so kita merancang untuk gagal.....itu jer....sekian wasalam......

Wednesday, June 17, 2009

MENANGANI PENYAKIT TIDUR@MENGANTUK DI TEMPAT KERJA

17.06.2009
hari ini aku terlalu mengantuk dan tanpa segan silu aku terus mengambil bantal comel aku lalu melabuhkannya di depan komputer aku dan aku pun terus tido....bukan tido sejam atau dua jam....tapi untuk 10 minit sahaja.......ok...topik hari ini aku kongsikan bersama anda mengenai menangani penyakit tidur.....sumber utama adalah utusan sarawak m/s 4......
PENYAKIT TIDUR ...mereka yang mempunyai masalah OSA(Obstructive Sleep Apnea) berhenti bernafas berulang kali semasa tidur, oleh kerana bahagian atas saluran udara tersekat disebabkan oleh faktor seperti lidah yang besar, tisu berlebihan atau otot yang membuka saluran udara tidak lagi kuat......antara simptom penyakit tidur ialah dengkuran yang kuat, tercungap-cungap atas berasa lemas semasa tidur dan selain rasa mengantuk keterlaluan pada siang hari........PUNCA.....penyakit tidur merupakan masalah yang serius kerana ia boleh menyumbang kepada masalah lain seperti tekanan darah tinggi, strok dan diabetes....kita kini hidup dalam masyarakat yang berjaga 24 jam....kita tidur lewat kerana adanya lampu elektrik, televisyen dan internet untuk menghiburkan kita...lebih banyak pekerjaan yang dilakukan pada sebelah malam........dan ramai pesakit yang mempunyai masalah tidur adalah dari kalanagan PEGAWAI KERAJAAN DAN PENSYARAH UNIVERSITI...........

untuk masalah aku ni.....aku mengantuk sebab penat sangat melakukan aktiviti fizikal seperti buat kelas aerobik dan buat body conditioning kelas.....so....aku bukanya dikategorikan sebagai pesakit daripada kalangan penyakit tidur.......aku mengamalkan cara hidup sihat dengan bersenam dan menjaga masa rehat aku sebaiknya.....aku bukanya tidur di waktu kerja ....tapi tidur lepas makan tengahari.......bukan nya apa....nak bagi berat badan naik......aku kuat sangat berexercise ni.......selera makan aku semakin berkurang.....so....aku terpaksalah menambahkan lagi lemak2 kat badan dengan mengamalkan lepas makan ...terus tido.....jamgan ikut cara aku....sebab aku tak ape......aku bersukan setiap hari....so....masalah lemak badan memanglah tak ada....sekian terima kasih.......


Tuesday, June 16, 2009

KENANGAN AKU DAN ALON BEKERJA DI WISMA BAPA MALAYSIA

17.06.2009
Tahun 2007 aku telah berjumpa dengan Alon di Wisma Bapa Malaysia, dan waktu tu aku baru jer berpindah ke Sarawak, selepas 2 tahun menetap di Kuala lumpur....cewah.....dapat balik negeri....seronokklah time tu......gambar di bawah adalah kenangan aku dan alon sewaktu pejabat aku berada kat tingkat bawah wisma bapa malaysia.......tapi sekarang aku dah berpindah ke bangunan marzuki....ala sebelah dengan jambatan gatung yang telah putus dulu2 tu.......kepada rakan dan teman yang masih ingat akan aku.......aku akan buat pengumuman untuk mengadakan majlis REUNION untuk rakan2 dan teman2 yang bersama aku menempuh alam persekolahan rendah iaitu DARJAH 6Biru...masa tu......guru kelas aku namanya cikgu Haji Hassan.....kepada rakan2 dan teman yang ada maklumat mengenai murid2 DARJAH 6 BIRU tahun 1994 SRK SEMARIANG....sila laporkan kepada aku.....dapatlah aku buat action selanjutnya.......

Tuesday, June 9, 2009

ANAK DERHAKA

10.06.2009

cerita ini aku kongsikan bersama rakan2 dan teman2 untuk renungan dan tatapan bersama....dan saksikanlah video ini beserta bawaklah sekali tisu untuk mengelap air mata......selamat menonton......

video

Sunday, June 7, 2009

WELCOME TO SARAWAK CULTURAL VILLAGE 2009

07.06.2009
Assalamualaikum and very good afternoon to all ladies and gentlement, welcome to SARAWAK CULTURAL VILLAGE and in bahasa melayu selamat datang ke Kampung Budaya Sarawak. ewah2....sempat lagi tiru intro selamat datang ke kampung budaya......almaklumlah nak ucapkan welcoming to all foreigner yang datang kat situ kan......kepada kawan2 dan teman2 yang belum berkunjung ke SCV.....datang dan rasailah pengalaman sehari mengembara ke life museum...tak rugi, malah dapat menambahkan lagi pengetahuan am mengenai kehidupan pribumi sarawak yang betul2 didatangkan khas disitu untuk menetap di rumah etnik masing2......rombongan aku kali ini membawa tugas besar iaitu membawa duta dari negeri KELANTAN (ja'a) nama manjanya....amboi2.....ada jugak nama manjanya....geli bulu ketiak aku dengar.......bukan ja'a sorang aku bawak, tapi amirul pun turut serta.......sempat jugak pose2 kat semua rumah2 suku kaum kat situ....yang paling lama kita lepak ialah di rumah orang ulu....sempat lagi aku main permainan tradisional orang ulu......ja'a pun sempat tangkap gambar orang tengah buat peralatan sape' orang ulu.......bukan itu saja dia ambik gambar....tengkorak pun dia ambik....aku tak tahu dia nak buat apa kan....itu hak dia....mayb....dia nak belajar ilmu hitam kot....mana tahu kan........
RUMAH PENAN
ja'a pose ala2 dia yang duduk kat umah penan.....ala biasalah rupa dia pun lebih kurang jer macam orang penan kan.....cuma dia upgrade ckit penampilannya dari tak pakai baju kepada pakai baju serta jeans biru......kalo tak....memang sebijik lah
hah....nilah teknik yang diajar oleh nenek moyang ja'a dulu2.....tapi di lupa lirik mantera.....so....tak jadilah magic dia....aku gelak lah...macam betul2 jer dia buat....semua pelancong2 kat situ hairan dengan ja'a....entak ape lah budak penan ni buat......

RUMAH ORANG ULU

SAPE'.....sempat aku menemurah atuk atu yang berketurunan orang ulu......macam mana nak buat sape...padahal...umah aku sebelah jer dengan umah atuk aku nie....maksud ja'a...rumah penan sebelah jer dengan umah orang ulu...kat situ....
ALAT MUSIK TRADISIONAL ORANG ULU.....petang2 gini aku mempraktiskan ilmu yang teklah aku pelajari sewaktu aku belajar kelas vokal dan kelas alat musik di KPSU dulu2(Kementerian Pembangunan Sosial dan Urbanisasi) kelas free jer......
RUMAH BIDAYUH
sebelum balik....ja'a sempat take picture nenek moyang nya yang dah dipahatkan jadi kayu ukiran untuk kenangan sepanjang zaman......so ...kini ja'a nak buktikan kat kita orang bahawa muka nenek moyangnya dengan nya sama....dan telah dibuktikan pun kan.....maknaya....ja;a nie adalah keturunan orang iban dan bukan nya orang asli....itu kena check DNA asal usul dia....
kat luar pintu masuk SCV terpampang home of the Rainforest World Music Festival....itu maknanya bulan julai ni...akan berlangsung acara dunia yang mengumpulkan semua music tradisi hutan hujan dunia kat kampung budaya......waktu kita orang kat situ,,,,kerja2 penambahbaikan pentas utama sedang dijalankan untuk menempatkan lebih dari lima ribu orang yang akan berkampung kat situ nanti......










Friday, May 29, 2009

GAMBAR AKU DAH DAPAT

29.05.2009
Salam u all.......rakan2 dan teman......hari nie...semua kawan2 aku di seluruh malaysia yang berkhidmat di jabatan perdana menteri terutamanya mereka2 yang telah dipilih untuk menghadiri majlis anugerah perkhidmatan cemerlang tempoh hari.........pagi tadi ramai kawan2 aku yang sama menghadiri majlis tersebut menelefon aku dah dapat gambar yang dibeli sewaktu kat PICC lepas.....aku cakap aku dah dapat.......so oklah kan....tapi kawan aku yang sorang nie...tepon aku....maki hamun dengan aku....cakap yang mulut aku nie longkang.....sebab apa???aku cakap kat dia....dia cakap sebab aku dah dapat gambar.....itu bukanya longkang kak oiiiiii.....itu namanya aku telah dapat apa yang aku betul2 dapat.......nak tahu ap sebab dia cakap cam tue????dia dapat gambar orang lain.....aku ketawa besar......dah lah kebetulan masa tua aku tengah driving on the way nak beli tapau SINGAPORE CHICKEN RICE..... itu maknanya dia nak salahkan aku sebab dah dapat gambar aku sendiri....ha...ha......so pesan aku buat teman aku yang ini......kalo nak buat tempahan or nak tulis alamat untuk dipos tue......jangan nak gatal2 ngorat jantan2 kat citu....hah tulah akibatnya...........


Thursday, May 28, 2009

SELAMAT ARI GAWAI

29.05.2009
SALAM u all......hari aku kat pejabat seperti biasa.....tgh baca newspaper utusan sarawak.....halaman yang aku baca berkaitan dengan Sambutan Gawai Dayak....now aku nak share knowledge pasal hari gawai kat u all......
GAWAI DAYAK merupakan perayaan yang disambut di kalimantan dan sarawak oleh kaum bumiputera kalimantan barat dan sarawak, terutama iban dan dayak. Gawai Dayak merupakan hari menuai dan mula disambut secara besar-besaran semenjak 25.09.1964, apabila Gawai Dayak diisytiharkan sebagai hari perayaan rasmi....Sambutan Gawai Dayak yang pertama diadakan pada peringkat negeri ialah pada 1 Jun 1965....Pesta Gawai di Sarawak disambut meriah di bandar-bandar dan desa dengan persembahan tarian,minuman tuak dan bersuka ria...kuih muih tradisional yang diperbuat daripada tepung beras, gula dan santan juga disediakan.....
TO ALL MY FRIENDS yang merayakan Gawai Dayak.....selamat Ari Gawai, Gayu Guru Gerai Nyamai...anang maioh ngirup tuak....ilak pedis utak ndak ulih ngabang ke rumah induk dara.........kaban2 bak menua urang.......

Wednesday, May 27, 2009

BREAKFAST@BATIK KERIS

28.05.2009
Morning u all......pagi2 lagi aku dengar hot fm bising2 pasal bola.....menyampah aku dengar......aku memang tak minat bola.....tapi kena jugak minat....sebab bos2 aku dok asyik memperkatakan pasal bola.....sekurang-kurangnya aku tahu perkembangan arena bola sepak semasa.......nak tahu ......pagi tadi jam 3 pagi semua warung2 mamak, family cafe,hardy cafe,semualah cafe2 kat kuching penuh sesak dengan peminat bola sepak yang mana pasukan MU vs BARCELONA .sori u all dalam aku tak minat pasal bola....ada jugak aku borak2 pasal bola.....tu namanya....ada sedikit info pasal bola......dulu zaman sekolah rendah sehinggalah menengah rendah sampai form three jer....aku wakil sekolah main bola.......nak kata aku tak reti main bola, ada jugak aku mewakili sekolah kan.....tak pelah yang penting aku memang tahu isu2 semasa...........
BATIK KERIS
Pagi2 lagi aku dah singgah kat kedai tepi jalan beli nasi lemak dan kuih muih untuk dijadikan breakfast aku kat pejabat......malas nak kuar.......sebab aku guna baju batik ari nie......BATIK KERIS tema baju aku hari nie......bukannya ape aku malas nak kuar pejabat breakfast.....nanti kawan2 aku selalu kutuk aku guna baju indon(batik indon)....aku tak kisah sebenarnya...tapi malas nak dengar benda2 bodo tentang baju.....ada benda lain yang lebih berfaedah.....itu hak dia orang...lantak dia orang lah......mael peduli apa....yang penting mael dah breakfast....u all dah kah belum????










Sunday, May 24, 2009

FINAL EXAM SEMESTER 1 BERAKHIR@ CUP CAKE

24.05.2009
hari ni berakhirlah exam untuk semester 1 2009 bagi kelas EXECUTIVE BACHELOR BUSINESS MANAGEMENT universiti islam antarabangsa cawangan sarawak......gembira tak terkata setelah 4 bulan belajar setiap minggu berakhir dengan final exam untuk subject berikut
1. komunikasi perniagaan
2. information technology
3. macroeconomic
4. financial accounting
semua subject yang diambil semester ini adalah percubaan pertama bagi pioneer class cawangan sarawak....bangga jugak sebagai pelajar IIUM (EBBM) ni.....apa tidaknya.....semua pelajar mempunyai latar belakang yang berbeza-beza....ada pegawai dari kampung budaya sarawak, business man pun ada, accountant ada....pegawai audit dari hilton pun ada....instructor aerobic plus penjawat awam pun ada(akulah), secreatary dari Maktab kerjasama pun ada....technician....ada jugak....macam-macamlah......so.....kelas kami mengamalkan prisip all in one...yang mana ilmu yang ada daripada diri masing-masing digabungkan menjadi satu......
selingan daripada acara final exam.....CHE REMMY sempat mempromosikan KAZEN@CUPCAKE yang diusahakan oleh adik dan isteri beliau di rumah sendiri.....nak cerita ckit pasal CUPCAKE ni....kata CHE REMMY....ni trend terkini kek orang kuching ....kalo nak tempah bolehlah menghubungi CHE REMMY di talian 019 -8582052......kali ni kita orang dapat merasa CUPCAKE free yang dibuat khas untuk kelas kami.....semuanya ada 16 biji.......jadi aku dapat CUPCAKE yang bercorak SCORE A..... so .....aku harap apa yang aku dapat betul-betul menjadi ....aminn.....
nilah CUPCAKE yanag aku dapat
16 biji CUPCAKE cantik-cantik lagi sedap
wajah keriangan melihat CUPCAKE yang baru dibuka oleh CHE REMMY
AKU yang comel
aku dan pak don yang sabar menanti CUPCAKE yang nak diberi oleh CHE REMMY
dalam kelas (EBBM IIUM)
dari belakang:aku+pak don+bazeel+sue+zainal+jana
barisan hadapan: dayang+CHE REMMY
EBBM-EXECUTIVE BACHELOR BUSINESS MANAGEMENT
INTERNATIONAL ISLAMIC UNIVERSITY MALAYSIA(iium)

Monday, May 18, 2009

PESANAN BUAT TEMAN-TEMANKU

19.05.2009
Kadang-kadang kite tak sedar
orang yang kite tak peduli
sayang giler kat kite
kadang-kadang kite tak sedar
kite terlampau sayang kat orang
sedangkan dia selalu sakitkan hati kita
dan kite tak pernah sedar bukannya sempurna
untuk mendapatkan yang sangat sempurna dalam hidup kite
dan kite bukanya sapa-sapa
untuk buat orang menyayangi kite
macam kite sayang kat dia
sebab kite manusia biasa
yang selalu lalai dengan keegoan.....
MAKA
jangan tinggalkan orang kita sayang
untuk orang yang kita suka
kerana orang yang kita suka
akan tinggalkan kita
untuk orang yang mereka sayang
jangan cuba dapatkan
apa yang kita sayang
TAPI
sayanglah dengan apa yang kita ada

MENUJU PUNCAK

18.05.2009
teringat aku pada kenangan aku bersama team body fitness yang dulunya bersama-sama membuat aktiviti kumpulan....antaranya mendaki puncak gunung santubong........semangat satu kumpulan yang aku pupuk untuk mendaki gunung santubong berjaya dengan semangat yang kental walaupun banyak halangan dan rintangan........sekarang team yang dulunya selalu bersama ke mana aje....dah semakin berkurangan kerana masing2 dengan aktiviti2 sekolah......ada yang berpindah sekolah berasrama penuh dan yang lain sibuk dengan aktiviti bola baling untuk mewakili sekolah......so......tinggallah aku dan deq-rin yang selalu bersama ke mana aje........lagipun studio aku sekarang tengah ubahsuai sedikit pembesaran untuk keselesaan....dah sebulan aku close studio......mungkin penghujung bulan Mei nanti...studio aku beroperasi semula.........
bernalik kepada cerita menuju puncak...walauapapun rintangan dan halangan tetap aku tempuhi untuk mencapai kejayaan....walaupun pahit ditelan.....aku tetap terima akibat yang berlaku terhadap aku....mungkin ada hikmah disebaliknya........pasal rakan.....kawan dan teman aku tuliskan lagu ini untuk semua.....
istimewa untuk bro'z
selama ini
ku mencari-cari,teman yang sejati,
buat menemani perjuangan suci,
bersyukur kini padamu ilahi,
teman yang dicari selama ini,
telah ku temui......
(hayatilah cerita teman untuk semua)
teman
kenapa hidup kita perlukan teman?
dan kenapa pula kita perlukan teman dalam hidup?
adakah kita tidak boleh sendirian?
ataupun sekadar untuk hiburan semata-mata?
ada yang kata, kawanlah tempat berkongsi masalah.
tapi ada juga kawan yang mendatangkan masalah.
dalam hidup aku, aku dapat lihat dan menilai
apa itu erti kawan dan persahabatan
ragam dan telatah memasing yang dapat aku menilai perangai mereka
kawan yang sempurna adalah kawan yang sanggup terima kita seadanya
sebab kawan inilah yang sanggup berkorban untuk kita
kawan seperti ini kita tidak boleh lupakannya sampai bila-bila
dan kita akan utamakan dia lebih dari kekasih kita
tapi setiap yang sempurna pasti ada kekurangan
sedangkan lidah lagi tergigit
inikan pula kawan sejati
tapi aku paling benci kawan yang bila kita senang jer dia datang
bila susah, buat-buat tak tahu....jumpa kat sebelah pun tak nak tegur
apalah jenis kawan macam tu....
gambar semasa aku dan team bodyfitness yang lain mendaki gunung santubong.

Sunday, May 17, 2009

BIAR AKU SENDIRI......

18.05.2009
pagi2 lagi aku datang ke pejabat.......jam punch card menunjukkan pukul 07.05 pagi......semenjak aku menerima anugerah perkhidmatan cemerlang nie.....semakin awal aku datang ke pejabat....bukannya apa......aku nak belajar di awal pagi....almaklumlah final exam aku minggu depan......kenalah bekerja keras untuk ambik peluang belajar...kalo waktu kerja,nanti orang cakap curi waktu kerja untuk belajar........tak fairlah kan........
biarlah bulan bicara....adalah lagu favourite aku apabila dengar mp3 sambil update blog....baru ada feeling nak berbicara dalam blog.....ewah2...sedih2 lah pulak mamat nie.......
actually aku nak share knowledge aku kat u all....pasal macroekonomi....word of the day ialah DEFICIT menurut kamus dwibahasa oxford fajar, deficit memberi makna kekurangan........wikipedia pula memberi makna A budget deficit occurs when entity spends more than it takes in.....and the opposite of a budget deficit is budget surplus.......manakala FISCAL pula memberi maksud berkenaan dengan hasil negara...........
kat pejabat....tgh update blog untuk hari ini 18.05.2009
aku nak share kisah hidup aku kat u all bahawa hidup ini umpama roda....ada kalanya kita berada di atas dan ada kalanya kita berada dibawah.....tetapi selalunya kita berada kat bawah.....sekiranya kita asyik berada kat atas......yang penting jangan memandang rendah orang yang berada kat bawah........kepada kawan2 aku yang sebelum nie sememangnya rapat dengan aku akan mengatakan aku nie seorang yang tak lekang bilamana part2 bercakap...sehinggakan aku mendapat title kak yak jual pasu kak rahmah.....itu semua aku tak kisah....yang penting aku mengambil tahu tentang kawan2 aku........tapi sekarang aku nak ubah sedikit tingkah laku aku kepada hanya mengetahui hal aku sendiri dan tak nak peduli hal orang........kepada rakan2 yang kat luar sana yang jarang tengok aku melepak kesana kesini yang mana tempat selalu aku melepak, maknanya aku sekarang nie lebih suka menyendiri....untuk memuhasabah diri....lagipun aku sekarang tengah sibuk untuk exam (bachelor and KPSL-jabatan)so....kena bekerja keras untuk semua itu.........aku pun ada mempunyai matlamat dalam hidup yang mana matlamat aku adalah untuk menjadi seorang berjaya..........

EXAM.....EXAM OH EXAM

17.05.2009
hari ini dan semalam
hari ini kau datang riang tersenyum buat ku senang
kau hias dirimu, membuat hati bertambah sayang
tapi semalam wajahmu muram, mengapa mael mengapa
mungkinkah aku bersalah, cobalah mael katakan..........

waduh2.......semalam aku baru saja menghabiskan final exam untuk paper komunikasi perniagaan.......exam bermula jam 2.30 petang.......soalan boleh dikatakan senang....dapatlah aku menjawab semua soalan dengan tenang sekali........
hari ni, paper information technology........ada sedikit confuse nak jawab....dengan berkat kesungguhan aaku belajar malam tadi di umah pak don.....alhamdulillah ....dapat jugak aku menjawabnya....insya allah semester ini dapatlah aku lepas semua paper....
sekarang ni.....aku buat study group dengan pak don + deq-rin......aku nak study macroeconomic dan financial accounting yang mana examnya minggu depan.........
senyum dalam tangisan

Thursday, May 14, 2009

FINAL EXAM AROUND THE CORNER

15.05.2009
first of all i would like to say thank u to remy,pak don and bazeel coz invited me to study group together at remy office nearest e-mart hypermarket off jalan matang......after come back from keyL......i realized that i never open even to study any subject that this week the examination around the corner.......so luckily i have akind of friend thats very linien and flexible to ask all past year question.......from zero i will become hero.....that i promise to myself......by hook or by crook.....i have to receive that a lots of past years question i have to finish first,.....than i repeat, repeat and repeat to make i am really understand or master that subject.........just 4 u all information, my first paper on this saturday 16.05.2009 which is LM 2015 Business Communication......and second paper is Information technology that will hell on sunday 17.05.2009........tonight i will proceed my practice make perfect and i will make sure that i can do it............
my humble smile

Wednesday, May 13, 2009

TRAINING UNTUK KEBANGSAAN STEP BOARD

07.05.2009
sebelum pergi KL, aku dan deq-rin sempat membuat sesi latihan step board untuk persediaan sarawak team ke kebangsaan....penat giler....banyak kalori dah terbakar.....



Tuesday, May 12, 2009

AKU TEMAN DAN SAHABAT BARU

12.05.2009
dalam sibuk2 semua penjawat awam yang hadir pada majlis anugerah perkhidmatan cemerlang jabatan perdana menteri 2008, aku dan liza (budak dari melaka) pun sibuk2 pose sana sini.......aku dengan bangganya dapat mencari kenalan baru yang bernama tooooooott.......ala(liza) lah......tak surprise pun.....budak pompuan ni kan....aku nak cita ckit....pasal dia.......aku kenal dia ni dalam tepon jer......first2 aku imaginelah....macam manalah rupa budak pompuan nie....berapa umurnya pun aku tak tanya.....aku just GUESTTTTT......mesti pompuan ni gemuk dan mulut puaka....oppppssss........kesian pulak.......tengok dia........at last aku buat appoitmentlah dengan dia ni kat putrajaya iaitu B2 jumpa kat cafe di situ......setibanya aku kat citu, aku mencari-cari pompuan yang aku imagine kat citu....aku mencarilah pompuan yang berbadan besar kan.....betul lah.....apa yang aku imagine kan?????tapi rupa-rupanya aku dah tersalah anggap.....pompuan yang selama ini aku naggap gemuk.......dia sebenarnya cantik.....wow......best nyer dapat kenalan baru yang cantikkkk....tapi ada sedikit kelebihannya....apa yang lebih....mestilah mulutnya yang lebih.....he....he....gurau jer...eik....


ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG JABATAN PERDANA MENTERI

12.05.2009
majlis anugerah perkhidmatan cemerlang jabatan perdana menteri diadakan bertempat di pusat konvension antarabangsa putrajaya......majlis yang gilang gemilang itu untuk memberi penganugerahkan kepada penjawat2 awam yang telah melakukan kerja harian yang luar biasa iaitu melakukan kerja beyond expectation......aku bertuah kerana terpilih untuk menerima penganugerahan itu....terima kasih diucapkan kepada bos2 aku yang menilai kerja aku sepanjang tahun 2008.......
PICC putrajaya
pose di depan entrance door PICC
man+gina+pak aziz+tietoy+aku
(aku snappy bersama team dari Majlis Keselamata Negara Negeri Sarawak)
deq-rin+aku
di luar cafe PICC