Tuesday, June 23, 2009

SIKAP RAKAN SEPEJABAT

pagi tadi aku terdengar HOT FM mengenai isu hangat iaitu pasal rakan sepejabat mengambil barang rakan sendiri tanpa memberitahu rakannya......peribahasa melayu ada mengatakan SIAKAP SINOHONG, GELAMA IKAN TENGGIRI, BERCAKAP BOHONG, LAMA2 MENCURI......sepanjang penghayatan aku bekerja di pejabat aku nie......sikap sesetengah rakan sepejabatku yang suka berbohong serta mengambil barang2 kepunyaanku tanpa minta izin seringkali menjadi tanda tanya...adalah budak nie....memang selalu buat pekerjaan seperti itu sebelum masuk kat pejabat ni......almaklumlah...keja gomen ni kan......ada yang tak kisah pon.....tapi ...bagi aku....semua benda2 macam ni...aku titikberatkan coz...ianya melambangkan keperibadian seseorang tu.......dimana letaknya integriti sebagai penjawat awam yang telah menandatangi surat akujanji.....pesanan buat rakan dan teman2 ku.......janganlah kita selalu melakukan perkara yang orang lain tak suka...fikir2 kan lah sekiranya orang lain pula akan lakukan perkara yang sama terhadap anda....apa yang anda akan rasakan....peribahasa inggeris ada mengatakan.....WHAT U DID 2 PEOPLE.....PEOPLE WILL DID IT 2 U..........

Monday, June 22, 2009

UPGRADING STUDIO

setelah studioku tutup selama hampir sebulan lebih bermula bulan mei hingga pertengahan jun 2009 atas sebab-sebab penaiktaraf kemudahan yang ada untuk keselesaan pengunjung yang bertandang sambil menikmati pengalaman yang berbeza di dalam studio.....kini kelas aku telah beroperasi seperti biasa tapi ada sedikit perubahan dari segi jadual kelas.......kelas bermula lebih awal iaitu pada pukul 7.30 malam....dibawah adalah new schedule kelas aku....
DAYS 7.30-8.30 / 8.30-9.30
MONDAY - MUSCLE (MALE)
TUESDAY- BODYSTEP (FEMALE)
WEDNESDAY - MUSCLE(MALE)
THURSDAY - MIX OPEN (UNISEX)
FRIDAY - BODYSTEP (FEMALE))
SATURDAY - CLOSE
SUNDAY - CLOSE

counter bodyfitness



Sunday, June 21, 2009

PENGUMUMAN STUDIO BARU DIBUKA

20.06.2009
perasmian studio baru aerobik milik penuh Encik Busman Mohd Noor dirasmikan hari ini bertempat di atas S.E.S persona di jalan satok .....semua bekas ahli2 uptempo dijemput hadir....aku datang selepas aje balik dari kelas.......semasa majlis perasmian, acara ngiling tikar pun juga diselitkan sekali bagi menandakan berakhirnya gawai dayak......aku pertama kali menyaksikan acara ngiling tikar dalam hidup aku....setelah 27 tahun dilahirkan dan dibesarkan di bumi kenyalang ni......seronok jugak......tapi aku tak reti sangat nak menari tradisional nie....sebab tu lah selalu jer lari2 anak menyembunyikan diri dari dikenakan memakai topi untuk majlis tersebut....bukannya apa....malu tak bertempat aku ni.......

pokok pisang dipacakkan ditengah2 studio bagi mengakhiri majlis gawai dayak.....

2nd SEMESTER BERMULA LAGI

20.06.2009

jam dinding menunjukkan pukul 2 petang....aku belum lagi bersiap nak ke kelas......ada2 jer rintangan sebelum kelas bermula....apa tidaknya,kontraktor yang memasang cermin pintu pantri aku pun sibuk di kala aku nak ke kelas....aku terpaksa tunggu sanpai mereka siap memasang pintu.....pukul 2.30 petang...barulah aku turun kelas dengan keadaan yang kelam kabut........SELAMAT DATANG UOWL.....hai selamat berkenalan.......nama saya is_smile...begitulah lagaknya bilamana berjumpa dengan student baru......oppsss lupa nak cakap ....semester ni ada 6 orang pelajar baru yang joint kelas kita orang......di bawah senarai nama2 pelajar sessi JUN 2009......

1.affendi-senior

2.awang zamahari-junior

3.bong siaw jian-junior

4.che raimi-senior

5.dayang marsita-senior

6.fernandez-senior

7.hamitaf-senior

8.jana-senior

9.julia-senior

10.jurina-junior

11.mohd hesham-senior

12.mohd basil-senior

13.mohd zamri-junior

14.norshamilawati-senior

15.samat-senior

16.siti kusnah-junior

17.zainal-senior

18.meria-junior

semester ni....kita orang ambik 4 subject iaitu...

1.BUSINESS LAW

2.MICROECONOMIC

3.STATISTIC

4.MANAGEMENT

selepas habis jer kelas........team study group semester lepas yang mana diketuai oleh MR BASIL akan menjalankan strategi awal semester untuk memulakan langkah yang berkesan bagi memantapkan kemahiran menjawab soalan final exam nanti....ewah.....tu namanya cara orang cemerlang belajar.....tahniah diucapkan atas inisiatif yang dilakukan oleh pelajar2 UIAM cawangan sarawak.....keep it up......

Friday, June 19, 2009

AKU BALAS BALIK TAGGED DARI EJAYLICIOUS


1. Anda rase anda hot?

of course hot......hot n spicy....biasalah kak yak....embok.....buk aji....dan segalanya kak kiah......oppppss lupa pulak dengan kak ara......nanti merajuk pulak kak ara kak keyL......ndot....sebagai artis dalam bidang aerobik....kat mane2 pun jadi perhatian kan.....muka aku buat kelas dalam studio......ada orang cakap aku buat kat luar(jabatan or mane2 jer kat sekitar kuching) tapi yang kat luar tu bukanya aku....tu adalah orang lain yang mempunyai perwatan hampir sama dengan aku....sapa lagi kalo bukan bro ej or man.....katek2 katakan....


2.upload photo kegemaran anda

3.mengapa anda suke photo ini?

photo ni namanya senyumanku yang menawan......aku suka bangat dengan photo ini coz....orang yang ambik photo ni memang cun....lagi satu orang yang kat belakang aku pun gedik jugak nak pose senyum macam aku.....walaupun ada tangan bro ej di sebelah aku yang nak tunjukan ketiak dia kat aku.....aku tetap dengan senyumanku.....

4.bila kali terakhir anda makan pizza???

last week aku makan pizza dengan apis (X)uitm.....tu pun waktu sebelum tengok wayang cite....jangan pandang belakang congkak....aku order set 7.90 plus salad.....boleh katakan sebulan sekali aku akan makan kat pizza hut.....

5.lagu terakhir yang anda dengar?

suci sekeping hati

sekeping hati dibawa berlari

jauh melalui jalana sepi

jalan kebenaran indah terbentang

di depan mata para pejuang

tapi jalan kebenaran

tak akan selamanya sunyi

ada ujian yang datang melanda

ada perangkap menunggu mangsa

akan kuatkan kaki yang melangkah

bila disapa duri yang menanti

akan kaburkan mata yang menatap

pada debu yang pasti hinggap

mengharap senang dalam berjuang

bagai merindu bulan di tengah siang

jalannya tak semudah sentuhan mata

pangkalnya jauh hujungnya belum tiba

6.selain dari nama sendiri, anda suka dipanggil nama apa?

alfonso defero macmarchirello......panjangnye name.......ala suke2 jer....paling pendek pun just call me milo........

7. tagged lagi 6 orang

Quntei d'yetnuq

Tengku_Aling

Shah_Chakoi

nazrin_bodyfitness

halmi d'dancer

Doc_adly da'vass

8.sape no satu bagi anda?

of course my family first.......then kawan2 aerobik....then teman2 di hati yang sewaktu dengannya.........

9.orang no 3 ada hubungan dengan sape?

my adik angkat pejol di uiam gombak......dengan gurlzfriend die ler......kenangan aku dan pejol di batu cave last month....memang best giler....kena kejar kera jantan PLU......opsssss

10.kata sesuatu dengan no. lima?

ala.....buat macam biasa jer....jangan lah emo sangat bro.....kita kan sama2 jantan....be a strong man.....kalo ada menda nak di share bersama....jum lepak di family cafe...bawak bincang.....

11. bagi pesanan kepada orang no. enam...

penat sudah menaip ni.....aku bagi simple jer advice......if you fail to plan....u plan to fail.....maknanya...sekiranya kita gagal merancang....so kita merancang untuk gagal.....itu jer....sekian wasalam......

Wednesday, June 17, 2009

MENANGANI PENYAKIT TIDUR@MENGANTUK DI TEMPAT KERJA

17.06.2009
hari ini aku terlalu mengantuk dan tanpa segan silu aku terus mengambil bantal comel aku lalu melabuhkannya di depan komputer aku dan aku pun terus tido....bukan tido sejam atau dua jam....tapi untuk 10 minit sahaja.......ok...topik hari ini aku kongsikan bersama anda mengenai menangani penyakit tidur.....sumber utama adalah utusan sarawak m/s 4......
PENYAKIT TIDUR ...mereka yang mempunyai masalah OSA(Obstructive Sleep Apnea) berhenti bernafas berulang kali semasa tidur, oleh kerana bahagian atas saluran udara tersekat disebabkan oleh faktor seperti lidah yang besar, tisu berlebihan atau otot yang membuka saluran udara tidak lagi kuat......antara simptom penyakit tidur ialah dengkuran yang kuat, tercungap-cungap atas berasa lemas semasa tidur dan selain rasa mengantuk keterlaluan pada siang hari........PUNCA.....penyakit tidur merupakan masalah yang serius kerana ia boleh menyumbang kepada masalah lain seperti tekanan darah tinggi, strok dan diabetes....kita kini hidup dalam masyarakat yang berjaga 24 jam....kita tidur lewat kerana adanya lampu elektrik, televisyen dan internet untuk menghiburkan kita...lebih banyak pekerjaan yang dilakukan pada sebelah malam........dan ramai pesakit yang mempunyai masalah tidur adalah dari kalanagan PEGAWAI KERAJAAN DAN PENSYARAH UNIVERSITI...........

untuk masalah aku ni.....aku mengantuk sebab penat sangat melakukan aktiviti fizikal seperti buat kelas aerobik dan buat body conditioning kelas.....so....aku bukanya dikategorikan sebagai pesakit daripada kalangan penyakit tidur.......aku mengamalkan cara hidup sihat dengan bersenam dan menjaga masa rehat aku sebaiknya.....aku bukanya tidur di waktu kerja ....tapi tidur lepas makan tengahari.......bukan nya apa....nak bagi berat badan naik......aku kuat sangat berexercise ni.......selera makan aku semakin berkurang.....so....aku terpaksalah menambahkan lagi lemak2 kat badan dengan mengamalkan lepas makan ...terus tido.....jamgan ikut cara aku....sebab aku tak ape......aku bersukan setiap hari....so....masalah lemak badan memanglah tak ada....sekian terima kasih.......


Tuesday, June 16, 2009

KENANGAN AKU DAN ALON BEKERJA DI WISMA BAPA MALAYSIA

17.06.2009
Tahun 2007 aku telah berjumpa dengan Alon di Wisma Bapa Malaysia, dan waktu tu aku baru jer berpindah ke Sarawak, selepas 2 tahun menetap di Kuala lumpur....cewah.....dapat balik negeri....seronokklah time tu......gambar di bawah adalah kenangan aku dan alon sewaktu pejabat aku berada kat tingkat bawah wisma bapa malaysia.......tapi sekarang aku dah berpindah ke bangunan marzuki....ala sebelah dengan jambatan gatung yang telah putus dulu2 tu.......kepada rakan dan teman yang masih ingat akan aku.......aku akan buat pengumuman untuk mengadakan majlis REUNION untuk rakan2 dan teman2 yang bersama aku menempuh alam persekolahan rendah iaitu DARJAH 6Biru...masa tu......guru kelas aku namanya cikgu Haji Hassan.....kepada rakan2 dan teman yang ada maklumat mengenai murid2 DARJAH 6 BIRU tahun 1994 SRK SEMARIANG....sila laporkan kepada aku.....dapatlah aku buat action selanjutnya.......

Tuesday, June 9, 2009

ANAK DERHAKA

10.06.2009

cerita ini aku kongsikan bersama rakan2 dan teman2 untuk renungan dan tatapan bersama....dan saksikanlah video ini beserta bawaklah sekali tisu untuk mengelap air mata......selamat menonton......

video

Sunday, June 7, 2009

WELCOME TO SARAWAK CULTURAL VILLAGE 2009

07.06.2009
Assalamualaikum and very good afternoon to all ladies and gentlement, welcome to SARAWAK CULTURAL VILLAGE and in bahasa melayu selamat datang ke Kampung Budaya Sarawak. ewah2....sempat lagi tiru intro selamat datang ke kampung budaya......almaklumlah nak ucapkan welcoming to all foreigner yang datang kat situ kan......kepada kawan2 dan teman2 yang belum berkunjung ke SCV.....datang dan rasailah pengalaman sehari mengembara ke life museum...tak rugi, malah dapat menambahkan lagi pengetahuan am mengenai kehidupan pribumi sarawak yang betul2 didatangkan khas disitu untuk menetap di rumah etnik masing2......rombongan aku kali ini membawa tugas besar iaitu membawa duta dari negeri KELANTAN (ja'a) nama manjanya....amboi2.....ada jugak nama manjanya....geli bulu ketiak aku dengar.......bukan ja'a sorang aku bawak, tapi amirul pun turut serta.......sempat jugak pose2 kat semua rumah2 suku kaum kat situ....yang paling lama kita lepak ialah di rumah orang ulu....sempat lagi aku main permainan tradisional orang ulu......ja'a pun sempat tangkap gambar orang tengah buat peralatan sape' orang ulu.......bukan itu saja dia ambik gambar....tengkorak pun dia ambik....aku tak tahu dia nak buat apa kan....itu hak dia....mayb....dia nak belajar ilmu hitam kot....mana tahu kan........
RUMAH PENAN
ja'a pose ala2 dia yang duduk kat umah penan.....ala biasalah rupa dia pun lebih kurang jer macam orang penan kan.....cuma dia upgrade ckit penampilannya dari tak pakai baju kepada pakai baju serta jeans biru......kalo tak....memang sebijik lah
hah....nilah teknik yang diajar oleh nenek moyang ja'a dulu2.....tapi di lupa lirik mantera.....so....tak jadilah magic dia....aku gelak lah...macam betul2 jer dia buat....semua pelancong2 kat situ hairan dengan ja'a....entak ape lah budak penan ni buat......

RUMAH ORANG ULU

SAPE'.....sempat aku menemurah atuk atu yang berketurunan orang ulu......macam mana nak buat sape...padahal...umah aku sebelah jer dengan umah atuk aku nie....maksud ja'a...rumah penan sebelah jer dengan umah orang ulu...kat situ....
ALAT MUSIK TRADISIONAL ORANG ULU.....petang2 gini aku mempraktiskan ilmu yang teklah aku pelajari sewaktu aku belajar kelas vokal dan kelas alat musik di KPSU dulu2(Kementerian Pembangunan Sosial dan Urbanisasi) kelas free jer......
RUMAH BIDAYUH
sebelum balik....ja'a sempat take picture nenek moyang nya yang dah dipahatkan jadi kayu ukiran untuk kenangan sepanjang zaman......so ...kini ja'a nak buktikan kat kita orang bahawa muka nenek moyangnya dengan nya sama....dan telah dibuktikan pun kan.....maknaya....ja;a nie adalah keturunan orang iban dan bukan nya orang asli....itu kena check DNA asal usul dia....
kat luar pintu masuk SCV terpampang home of the Rainforest World Music Festival....itu maknanya bulan julai ni...akan berlangsung acara dunia yang mengumpulkan semua music tradisi hutan hujan dunia kat kampung budaya......waktu kita orang kat situ,,,,kerja2 penambahbaikan pentas utama sedang dijalankan untuk menempatkan lebih dari lima ribu orang yang akan berkampung kat situ nanti......